Папа дао зелено светло за проглашење Мајке Терезе светом

Папа Фрања је јуче у четвртак отворио врата за проглашење светом блажене Мајке Терезе од Калкуте (1910-1997). Како је у петак саопштио "Bollettino", Папа је потписивањем декрета о овоме наложио Комисији за канонизације да утврди за овај чин неопходно чудо учињено на молитву овој блаженој - медицински необјашњиво исцељење. Тиме је закључен процес око канонизације ове оснивачице реда пореклом Албанке из Скопља и носиоца Нобелове награде за мир. Њена помоћ најсиромашнијима од сиромашних на улицама индијског града Калкуте учнила ју је у свету познатом. Датум канонизације биће званично објављен на наредном заседању кардиналског колегијума; највероватније ће то бити 4. септембра 2016. године. То би била недеља пред 19-годишњицу њеног упокојења 5. септембра 1997. године.

Медицински стручњаци у Комисији за кононизације већ су установили исцељење једног Бразилца од малигног тумора на мозгу 2008. г., које се није могло научно разјаснити. Теолошка комисија у Ватикану је једногласно оценила ово исцељење тадашњег 35-годишњака као чудо учињено молитавама Мајке Терезе.
Наиме, супруга тог човека, чланови породице и познаници молили су се Мајци Терези за помоћ. У четвртак су надлежни кардинали и бискупи установили да је ово чудесно исцељење, а у четвртак поподне то је учинио и Папа.
Свечаност канонизације ове мисионарке и оснивачице монашког реда 4. септембра 2016. биће врхунски догађај у Светој години, коју је овај Папа посветио милосрђу.
Мајка Тереза је рођена 26. августа 1910. у Скопљу; са 18 година ступила је у мисионарски ред који ју је послао у Калкуту за учитељицу. Године 1948. преселила се у најбеднији крај Калкуте како би свој живот посветила беднима. Само након једне године с неколико младих Индијки основала је ред  „Мисионарке љубави према ближњем“. По домовима за пронађену децу и домовима за лица на самрти постала је славна и изван Индије.

За своје дело добила је многа одликовања и признања, међу којима Нобелову награду за мир 1979. г. Умрла је 4. септембра 1997. г. у 87. години живота. Већ неколико година касније Папа Јован Павле II прогласио ју је блаженом.

Извор: Катпрес (превео Радомир Ракић)