Папа екскомуницирао мафију

За време  своје посете у јужноиталијанској Калабрији 20./21. јуна 2014. папа Фрања је произнео ватрени апел за борбу против мафије. „То зло мора бити побеђено и одстрањено“ рекао је папа у својој омилији у Калабрији, цитадели организованог криминала.

Чланови калабријске мафије „Ndrangheta“ су екскомуницирани,  одлучени из евхаристијске заједнице јер су напустили „пут добра“, истакаио је папа у миси под ведрим небом  у Cassano all'Ionio пред 200.000 људи.

Напоредо са Cosa Nostra на Сицилији, Camorra у Напуљу, Ndrangheta у Калабрији важи за најмоћнију оргназацију подземља.  Ови илегални синдикати зарађују више но McDonalds или Deutsche Bank.

Њихова организација није ништа друго до „понуда зла и непоштовање људске заједнице“, вели римски понтифекс. Црква мора још више и одлучније да дела да би „добро превладало“. Папа је позвао омладину да се у име Христа одлучно одупре „злу, неправди и насиљу“.

Пре подне је папа Фрања посетио један затвор заједно са члановима породице  једног трогодишњака који је био недавна жртва у борби ривализирајућих кланова мафије.

Ndrangheta важи у међувремену за најмоћнији злочиначки синдикат  Италије, која се бави шверцовањем дроге у целом свету .

Папа  Фрања вели да држава и црква морају  одважно и одлучно понудити « иницијативе», које би сиромашнима понудили могућност да се отргну из канџи  зла. Папа је позвао све на  «конкретну солидарност» за све којима је правда, нада и социјална пажња неопходна. Пре тога је папа био на ручку у једном семеништу са бескућницима и некадашњим наркоманима. Потом је папа посетио један старачки дом и сусрео се са помесним клиром тамошње дијецезе.

Папини пастирски апели су наишли на велики ехо у италијанској јавности. Председник владе Матео Ренци је поздравио папине речи. Порука је јасна и моћна. „Сада људи добре воље не треба да се повинују култури илегалности“, написао је Ренци у једном прилогу у својој Facebook.

Рози Бинди, председница „комисије за борбу против мафије“ при италијанском парламенту је такође истакла да је било која сарадња са мафијом немогућа. Папа је, вели она, повукао јасну линију између верујућих католика и мафије.

Да подсетимо - папа Јован Павле II је такође 9.маја 1993. у Агригенту позивао чланове мафије „Покајте се и обратите се, казна Господња ће вас стићи“. Само два месеца доцније је мафија одговорила бацивши бомбу на папску базилику San Giovanni у Латерану. Чини се да је ондашњи „анти-мафиотички-ангажман“ делегиран наниже, свештенству на улици.

Ово је четврта визитација папе Фрање унутрашњости Италије. Пре тога је он боравио на Лампедузи, Сардинији и Асизију.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен