Папа Фрања добитник награде Карла Великог за 2016. годину

Угледна награда Карла Великог (Karlspreis)  за 2016. годину биће додељена Папи Фрању, саопштио је директоријум ове установе у Аахену, столици Карла Великог (747/748-814). Уручење награде обавиће се у Риму, а не као што је то уобичајено у Аахену, а тачан термин још није утаначен. Ова награда се додељује од 1950. године за посебне заслуге које се односе на европско заједништво.

Европска унија је протеклих година претрпела штете, вели се у саопштењу директоријум: ”У време када многи грађани Европе траже нову оријентацију, Његова Светост Папа Фрања упућује поруке наде и охрабрења”, цитира се дословно. Папа је ”глас савести”, који  људе поставља у средиште и опомиње их да је Европа у обавези да остварује мир, слободу, право, демократију и солидарност – сходно идеалима отаца-утемељивача Европе.

Последњу награду, за 2015. годину – медаљу са ликом Карла Великог - примио је Мартин Шулц, председник Европског параламента. Међу лауреатима ове награде је и један претходник на трону Св. Петра, Папа Јован Павле II, који је 2004. године  добио ”посебну” медаљу Карла Великог. У случају Папе Фрање реч је о традиционалној награди. Папа Фрања је 58. добитник ове еминенте награде.

протођакон Зоран Андрић, Минхен