Папа Фрањa: Допустимо да нас зарази љубав, а не вирус

Папа објавио књигу „Заједништво и нада“

Корени нашега живота су у Христу; од Њега долази снага за суочавање с тешким проблемима који нас очекују после кризе; у Њему је пример близине, љубави и служења. Папа Фрања поновно размишља о времену болести КОВИД-19, а то чини у предговору књиге насловљене „Заједништво и нада“, коју је објавила Ватиканска издавачка кућа – Дикастериј за комуникацију..

Књига богата теолошким размишљањима која могу побудити нову наду и нову солидарност, утемељене на уверености да нас и данас када поновно крећемо, као што се догодило у првим тешким месецима ширења пандемије, Господње присуство прати и охрабрује Својом победом над смрћу – ту је жељу папа Фрања изразио у предговору књиге насловљене „Заједништво и нада“, коју је објавила Ватиканска издавачкакућа. Књигу су уредили кардинал Валтер Каспер, председник емеритус Папскога савета за неговање јединства хришћана, и отац Георг Августин, свештеник.

Папа у предговору говори о прошлости, садашњости и будућности људскога рода. Вирус корона нас је, попут олује, све изненадио – у мисли се одмах враћа молитва на Тргу светога Петра 27. марта – мењајући живот породице, посао и јавне догађаје, остављајући иза себе смрт, државне тешкоће и удаљеност од евхаристије и од светих тајни, приметио је Папа. Откривајући рањивост човека, његову несталност и потребу за искупљењем, као стављајући у питање многе сигурности у темељу нашега живота, та нас је драматична ситуација ставила пред битна питања о срећи и ризници наше хришћанске вере.

На шта се ослањају најдубљи корени који све нас подупиру у олуји? – упитао је Папа – Шта је доиста важно и потребно? Пандемија је знак упозорења који подстиче на размишљање управо о томе, приметио је и додао: То је време искушавања и избора да бисмо свој живот, на нов начин, усмерили према Богу, нашој потпори и нашем циљу.

Папа, стога, поновно позива све на солидарност и служење насупрот глобалној неправди и равнодушности. Криза нам даје да схватимо колико зависимо од солидарности других, и подстиче нас да на нов начин служимо ближњима. Мора нас тргнути из глобалне неправде – напоменуо је Папа – како бисмо се пробудили и чули вапај сиромашних и наше, тешко болесне, планете.

Избијање пандемије подударило се с васкрсним временом – приметио је, те отуда долази порука која осветљава садашњост и будућност, а која избегава закоченост; то је порука победе живота над смрћу. Васкрс нам дарује наду, поуздање и храброст; јача нас у солидарности и братству, подсетио је папа Фрања. Опасност од заразе вирусом треба да нас поучи другој врсти ‘заразе’, заразе љубави која се преноси од срца срцу. Захвалан сам, додао је, за многобројне знакове расположивости за спонтану помоћ, као и за херојско заузимање здравственога особља, лекара и свештеникā. У том времену осетили смо снагу која је долазила од вере.

Управо је вери у Христа посвећен последњи одломак предговора. Папа Фрања подсећа на „жалосни евхаристијски пост“ који су многобројни хришћани живели због неодржавања јавних свечаности и решења пронађенога у медијским преносима, али истиче такође да ниједан виртуални пренос не може заменити стварно Господње присуство у евхаристијском слављу. Притом је изразио радост због поновнога успостављања нормалнога литургијског живота, јер, како је истакао, присуство Васкрслога Господа у његовој Речи и у евхаристијском слављу даће нам снагу потребну за суочавање с тешким проблемима који нас очекују после кризе. И Папа поновно, попут Исуса ученицима у Емаусу, у знак наде за будућност истиче: „Не бојте се! Ја сам надвладао смрт“.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског Информативна служба СПЦ)