Папа Фрања допутовао у Јерменију

На дочеку на аеродрому  биле највише црквене и државне личности. – За страдања Јермена  у Првом светском рату Папа опет  употребио израз „геноцид“

Папа Фрања, епископ римски, допутовао је у Јерменију данас 24. јуна 2016. На аеродрому су га дочекали Његова Светост католикос-патријарх свејерменски Карекин II и председник Јерменије Серж Саргсјан с највишим државним и црквеним великодостојницима.

На почетку своје визитације Папа је позвао на мир и помирење у кавкаском региону и апеловао на власти Јерменије да „превладају напетости са суседним земљама“. Напори свих странки треба да буду „умножени како би  у међнародним конфликтним питањима увек превладали дијалог, искрено трагање за миром, сарадња међу државама и истрајно ангажовање међународних организација,“ казао је Папа пред политичарима, дипломатима и врхунским представницима јерменског друштва у главном граду Јеревану.  Само на тај начин може се градити клима поверења, која би била повољна за трајне споразуме.

У својем о браћању Папа је прогон Јермена у Османском  царству пре 100 година окарактерисао као „геноцид“. Дословно је он казао: „Трагедија, овај геноцид, отворио је тужни списак ужасних катастрофа у прошлом столећу“, које су „омогућили анормални расистички, идеолошки или религијски мотиви, који су дух деце Божје помрачили у толикој мери да су поставили себи за циљ да искорене читаве народе“. Он се нада да ће човечанство из ових трагичних искустава научити лекцију како би поступало одговорно и паметно и тиме избегло опасности да се поврати у такве злочине“.

У суботу ће Папа посетити спомен-обележје геноцида у Јеревану и тамо се сусрести с потомцима жртава масакра и прогонā. У априлу прошле, 2015. године, употребивши израз „геноцид“, Папа је изазвао жустра турска реаговања и протесте.

Претходно је папа Фрања водио разговоре с јерменским председником Сержом Саргсјаном, али нису изнети подаци о садржини разговора. Иначе, Папа је допутовао у Јереван у 13 ч. по нашем времену. По своме приспећу у јерменско-апостолској Саборној цркви у Ечмиадзину Папа и Патријарх Карекин апеловали су на потребу екуменског дијалога.

Извор: ОСР и Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)