Папа Фрања: Култура одбацивање маргинализује и дискриминише човека

Поводом 40. Састанка (Meeting) за пријатељство међу народима папа Фрања је упутио поруку с најбољим жељама учесницима, организаторима и волонтерима. Тема Састанка, који је одржан 18. августа у Риминију, била је „Твоје је име је настало из онога што си нетремице гледала“. Папа је пожелео и да састанак увек буде гостољубиво место на коме се могу „нетремице гледати лица“, стицајући искуство сопственог идентитета.

Многи наши савременици падају под ударцима искушења у животу, те остају сами и напуштени – стоји у поруци, и често се с њима поступа као са статистичким бројевима. Сетимо се хиљада људи који сваког дана беже од ратова и сиромаштва; пре бројева, они су лица, личности, имена и животне приче. То никада не смемо заборавити, посебно када култура одбацивања маргинализује, дискриминише и искориштава, угрожавајући достојанство личности, рекао је Папа.
Колико је заборављених људи којима је хитно потребно да угледају лице Господа како би могли поново пронаћи себе. Човек данас често живи у неизвесности, ходајући наслепо, туђ самом себи; чини се као да нема снаге, тако да се лако препушта страху. Како човек може поново наћи наду? - питао је Папа. Тајна живота, оно што нам даје да изиђемо из анонимности јесте упирање погледа на Исусово лице и успостављање блиског односа с Њим, стоји у Папиној поруци.

Извор: Vatican News (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)