Папа Фрања: ”Наука обједињује религије”

Наука обједињује различите религије и културе, јер сву људи имају једнако интересовање за свет. У ово је уверен папа Франческо, који се у суботу обратио астрономима у оквиру једне летње школе ватиканске опсерваторије којом управља ред језуита. ”Ми сви живимо под истим небом и сви смо подстакнути лепотом која влада у космосу и која се одсликава у нашем изучавању небеских тела. Сједињени смо у жељи да откријемо истину о нашем задивљујућем свемиру (универзуму), постајући тиме све ближе нашем Створитељу.”

Тема овогодишње летње школе је ”Вода у Сунчаном систему и изван њега”. Вода игра одлучујућу улогу у настанку хемијских процеса комета, астероида и планета, као и за сам живот. ”Ми сви знамо да је вода суштаствена на земљи”, каже папа Фрања. ”За живот људи, за рад. Од најмање пахуљице снега до великих водопада, река, језера и океана, вода фасцинира својом снагом и својом покорношћу. Велике цивилизације имају своје порекло на обалама воде, и данашње питање приступа чистој води је питање правде за све људе, без обзира на то били они сиромашни или богати.” Папа Фрања је подсетио на оснивање атрономске лабораторије 1891. г. од стране папе Лава XIII, тачно пре 125 година.

Овим гестом је папа Лав  XIII желео да покаже да је Црква збиља пријатељица ”праве и фундиране науке”, било да се она бави људима или Богом.  Од тога времена се опсерваторија развила како у својим методима, тако и својим инструментима.

На аудијенцији за учеснике ове летње школе папа Фрања је поручио да ”наука треба да буде извор дубоке радости”. ”Поделите је са својим пријатељима, породицама и нацијама, као и са међународном заједницом научника са којима сарађујете. Увек пронађите радост и делите плодове својих студија у понизности и братству” – поручио је он учесницима летње астрономске школе.

Протођакон ЗА