Папа Фрања о збивањима из 1915: Ниједна непромишљена реч

Овога пута није било спонтаног исказа Папиног, ниједне непромишљене речи. Наиме, папа Фрања је у недељу прочитао припремљен званични текст у којем је злочине над Јерменима у Првом светском рату окарактерисао као „први геноцид 20. века“. Писмени састав овога говора у Ватикану је претходно преведен и разаслан на неколико језика.

Још у јуну 2013. папа је изазвао срџбу Анкаре када је у једном приватном разговору с потомцима јерменских жртава говорио о првом геноциду 20. века. И тада је Анкара протестовала и повукла свог амбасадора из Ватикана.

У свом поздраву Патријарху јерменском папа је појаснио да је у питању много већа ствар: тамо где нема успомена, и даље се држи рана отвореном, рекао је папа. А у понедељак, не поменувши реч „Јермени“, у својој јутарњој мисији папа је додао: Црква мора и данас, као у време апостола, „да ствари назива слободно по имену“. Не сме се прећутати оно што се видело и што се чуло.

Иначе, 24. априла обележава се 100-годишњица почетка масакра над Јерменима. Папа је на прошлонедељној служби изненада прогласио јерменског монаха Глигорија од Нарека за црквеног учитеља, што је миси додало у значају.

Бечки теолог Јан-Хајнер Тик је децидирано стао уз папу Фрању рекавши: „Добро је што је папа убиство Јермена тако назвао како оно стварно и јесте – геноцид, јер без признања историјске истине нема зацелења рана“, пише Тик у угледном швајцарском листу Ноје Цирхер Цајтунг (среда). А без исцелења рана нема помирења, а „без помирења нема мира“.

Извор: Катпрес