Папа Фрања и поглавар Англиканске саслуживали у Риму

Папа Фрања и англикански примас Енглеске, надбискуп Кентерберија Јустин Велби саслуживали су 5. октобра 2016. године на вечерњем богослужењу у Риму. Тиме су подсетили на почетак званичног дијалога између римокатолика и англикана који је отпочео пре 50 година. Вечерње богослужење је било у цркви Светог Андреја и Светог Ђорђа на Монте Челиу. Сходно саопштењу Ватикана, на боголсужењу је узело учешће 36 римокатоличких и англиканских бискупа из 19 земаља.

На крају богослужења су папа Фрања и поглавар Англиканске заједнице Велби потписали заједничко саопштење. У њему се спомиње мешовити резултат досадашњег дијалога, али и изражава нада у будући непредак. Последњих 50 година постигнут је ”велики успех” у односима између двеју Цркава. Посебно у односу на рукополагање жена и у односу према хомосексуалности и даље је на снази различито мишљење. Такође влада несагласност и у питању ”како ауторитет у Цркви долази до изражаја”. Овакве разлике не смеју водеитика смањењу екуменског ангажовања, вели се у том документу.

У својој проповеди папа Фрања је позвао обе Цркве на сарадњу у свакодневним питањима живота. Католици се морају питати да ли треба појачати ангажовање са ”англиканском браћом”. У четвртак ће надбискуп Кентерберија у Ватикану водити даље званичне разговоре са римским понтифексом.

Почетак званичног дијалога између римокатолика и англикана обележава сусрет ондашњег примаса Артура Мајкла Рамзија са папом Павлом VI, 23. марта 1966. г. у Ватикану. Тада је одлучено да се оснује мешовита међународна комисија која је од тога времена редовно заседала да би се о спорним питањима радило на јединству.

Између јуна 2013. и јуна 2014. ово је трећи сусрет у Риму папе Фрање и надбискупа Велбија. Последњи пут су се двојица великодостојника сусрела на миротворној молитви у Асизију средином септембра ове године. Између 1397 . и 1960.г. није било никаквих посета између римског понтифекса и примаса Англиканске цркве у Енглеској.

У време Реформације Хајнрих VIII се одвојио од Рима и прогласио се 1534.г. за поглавара Англиканске државне цркве. Тек је шездесетих година прошлог века екуменски лед пробијен и од тада тече поверљиви дијалог двеју Цркава.

протођакон Зоран Андрић