Папа Фрања примио ирачког председника Бархама Салеха

Папа Фрања је у суботу 24.11.2018. примио у аудијенцију ирачкога председника Бархама Салеха. Током срдачнога разговора – како стоји у саопштењу Одељења за медије Свете столице – истакнути су добри односи између Свете столице и Ирака, као и позитиван развој политичког стања у тој земљи, захваљујући такође заједничким напорима, и уз подршку међународне заједнице, а ради националног јединства.

Присуство хришћана у Ираку

Спомињући историјско присуство хришћана у Ираку, истакнут је важан допринос који дају обнови друштвеног ткива – напомиње се у саопштењу. На сусрету се, осим тога, разговарало о онима који су били приморани да напусте земљу свога порекла, и изражена је нада у њихов повратак на безбеднно, као и о њиховом месту у будућности Ирака.

Дијалог за миран саживот

Саговорници су се на крају осврнули на разне сукобе и тешке хуманитарне кризе који погађају регион, истичући потребни дијалог међу различитим етничким и верским компонентама, како би се поново успоставило поверење и миран саживот – истакнуто је у саопштењу.

После сусрета с Папом, ирачки председник састао се с кардиналом Пјетром Паролином, Папиним државним секретаром, и надбискупом Полом Галагером, секретаром за односе с државама.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)