Папа Фрања путује крајем априла у Египат

Папа Фрања ће се 28. и 29. априла 2017. године налазити у историјској посети Каиру. Ово је прва посета римокатоличког поглавара египатској престоници. Папа путујe на позив египатског председника Абделa Фатах ал-Сисија, католичких бискупа и коптског патријарха Тавадроса II, као и Великог имама Исламског универзитета Ал-Азар, шеика Ахмед Мохамед ал-Тајиба, у ову северну афричку земљу, речено је за средства информисања у Ватикану у суботу. Детаљи програма биће објављени касније.

Папа Јован Павле II (1978-2005) посетио је Египат 2000. године, али је ушао само на Синајско полуострво.

Ово путивање има религијско-политички значај, посебно због предстојећег састанка Папе са Великим имамом ал-Тајибом. Исламски универзитет Ал-Азар сматра се верским ауторитетом учења у сунитском исламу, којем већина муслимана у свету припада. Да ли је планиран њихов сусрет на Универзитету Ал-Азар још није најављено, али се очекује. Дијалог између Ватикана и Ал-Азара годинама је у застоју.

Ове године 22. и 23. фебруара једна ватиканска делегација на високом нивоу  дискутовала је са представницима Ал-Азара о стратегијама сузбијања верског екстремизма. Тако је пре шест година прекинути дијалог званично настављен. Председник Понтификалног савета за међурелигијски дијалог кардинал Луи Туран је говорио о "новој фази" контакта.

Велики значај у овом погледу имала је посета Ал Тајиба прошле године папи Фрањи. Пошто је Ватикан овај сусрет окарактерисао као историјски, договорен је наставак дијалога. Поред тога, било је неколико припремних састанака на радном нивоу. У јулу су представници Понтификалног савета за дијалог и Универзитета Ал-Азар такође говорили о могућности заједничке мировне конференције.

Године 1998. отпочела је теолошка размена између Универзитета Ал-Азар у Каиру и Ватикана, коју је Египат отказао 2011. године због захтева Бенедикта XVI (2005-2013) за бољу заштиту коптских хришћана од тероризма и насиља. У Египту сунитски муслимани представљају већину. Проценат коптских хришћана, чије порекло датира из најранијих дана хришћанства, процењује се на око 10 одсто. Од краја 2010. године коптске цркве су у више наврата на мети напада исламских екстремиста. Ватикан процењује да католика има 240.000 међу 94 милиона становника.

Извор: Катпрес (превод Информативан служба СПЦ)