Папа хвали екуменске односе у Шкотској

Папа Фрања се залаже за „нове облике сарадње“ у екуменском дијалогу

Ватикан 16.02.2015 – Папа Фрања је позвао на нове облике сарадње у екуменском дијалогу. „Старе предрасуде морају се превладати“, рекао је Папа у понедељак у Ватикану на пријему представника Реформиране Цркве Шкотске, и истовремено је похвалио екуменски напредак у Шкотској. Међусобни односи између хришћанских вероисповести у овој земљи показују да хришћане много више повезује него што их раздваја.

Поглавар Католичке Цркве се радује што Шкотска и Католичка Црква „једногласно“ сарађују по друштвеним питањима. Ово је неопходно у глобализованом и дезоријентисаном свету.

Презветеријанска Црква у Шкотској (Church of Scotland) броји 5.3 милиона верних, односно 40% становништва, док је католика једна шестина.

Британски медији јављају да је на пријему председавајући Шкотске Цркве Џон Чалмерс говорио о све приснијој екуменској сарадњи, и при том позвао Папу у Шкотску. У значајне екуменске догађаје ове земље спада посета ондашњег папе Бенедикта XVI главном граду Шкотске Единбургу поводом обележавања 450-годишњице Реформације 2010. године.

Извор: Катпрес