Папа моли хришћане других вероисповести за опроштај

Папа: Не дозволити да кривица из прошлости и даље трује међусобне односе!

Папа Фрања је замолио за опроштај за сваку неправду коју су римокатолици нанели хришћанима других вероисповести. „Оно што се догодило не може се избрисати, али нећемо дозволити да терет кривице из прошлости и даље доприноси томе да се наши међусобни односи трују,“ казао је Папа јуче у понедељк на једном екуменском вечерњем богослужењу у Риму.  Истовремено ја замолио за опроштај за „грех раскола у Цркви“. Расколи су „отворена рана на Телу Христовом“.

Дословно је казао Папа у цркви Светог Павла пред зидинама: „Као Епископ Рима и Пастир Католичке Цркве молим за милосрђе и опроштај за нејеванђељско понашање католика према другим хришћанима“.

На крају Недеље молитве за јединство хришћана папа Фрања је позвао католике да хришћанима других вероисповести опросте садашње и бивше увреде.

Фрања је и раније неколико пута молио припаднике других хришћанских вероисповести за опроштај. Последњи пут се у новембру извинио поводом своје посете евангелистичко-лутеранској цркви у Риму. У јуну 2015. замолио је Цркву Валденжана за праштање, а у јулу 2014. г. и евангеликалне хришћане.
Папа је пред високим представницима хришћанских Цркава нагласио да се екуменски дијалог не сме водити само на богословском нивоу. „Уколико хришћани разних Цркава саслушају Реч Божју и потруде се да је преточе у живот, тад су  заиста учинили значајне кораке према јединству“, истакао је он.

Већи сада хришћани могу на многе начине сарађивати да би заједнички проповедали учење Христово. У овом контексту Папа је подсетио на то да су он и представници других Цркава и општина у Риму заједно прошли кроз свете двери цркве Св. Павла пред зидинама. Поименце је споменуо Митрополита Генадија, представника Васељенског Патријарха, и англиканског надбискупа Давида Моксона, представника почасног поглавара Англиканске заједнице Архиепископа кентерберијског Јустина Велбија.

Извор: Катпрес (с немачког Радомир Ракић)