Папа на Ангелусу моли се за мир у Нагорном Карабаху

Pope at Angelus: 'never engage in dialogue with the devil' - Vatican NewsПапа Фрања је у обраћању на Ангелусу на Дан свих светих формулисао хитни апел за мир у спорној области Нагорном Карабаху (Арциху) између Јерменије и Азербејџана. Папа је дословно рекао: „Не заборавимо на овај празник шта се дешава у Нагорном Карабаху, где крхки прекид ватре прате оружани сукоби, са трагичним повећањем броја жртава, уништавањем домова, инфраструктуре и богомоља и све већим учешћем цивилног становништва. Трагично је.“

Папа Фрања је рекао да је обновио апел одговорнима зараћених страна  да "што пре интервенишу и зауставе проливање невине крви". Цитирао је из своје нове енциклике „Фратели тути“.

Зараћени не би требало да мисле да могу насилно да реше сукоб, већ би требало да се укључе у искрене преговоре уз помоћ међународне заједнице. „Са своје стране, близак сам свима који страдају. Позивам вас да се помолите свима светима за стабилан мир у тој области", наводи се у апелу.

У крвавом сукобу око региона Јужног Кавказа борбе су настављене у недељу упркос новим споразумима о деескалацији. Јерменија и Азербејџан су пријавили нападе на насељена подручја.

Према подацима јерменског Министарства одбране у главном граду Јеревану, град Мартуни гранатирала је азербејџанска војска. Приказана је велика штета, рекла је портпаролка, не наводећи детаље. У почетку није било повређених.

Азербејџанско Министарство одбране у Бакуу је са своје стране говорило о нападима противничке стране на град Тертер и неколико села. Поред тога, на удару су били положаји сопствене војске на државној граници између Јерменије и Азербејџана. Обе стране су се поново окривиле за кршење прекида ватре.

У петак су министри спољних послова двеју земаља, посредовањем Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Женеви, обећали да ће избећи нападе на стамбена подручја и цивилне објекте. Тешке борбе трају од краја септембра.

Извор: Катпрес