Папа на пријему англиканског примаса: Подела Цркве је „саблазан“

Папа Фрања је у сусрету са Архиепископом кентерберијским Велбијем истакао да католици и англикани желе да ојачају борбу против савремених облика ропства, трговине људима и илегалне трговине људским органима.

Ватикан 16.06.2014. – Папа Фрања је у понедељак на пријему уређеном за поглавара Англиканске заједнице, Архиепископа Јустина Велбија, позвао подељене Цркве да трагају за јединством. Поделе у хришћанству су „саблазан, препрека веродостојном проповедању Јеванђеља“,  рекао је Папа.

Па и кад историјска збивања наизглед потамњују поглед ка јединству, па и кад је пут ка јединству наизглед сувише широк, мора се то јединство увек имати за циљ свих екуменских напора. Наравно, напредак на овом путу не може се постићи само људским подухватима, јер је то увек „слободан дар Божији“, рекао је Папа. Притом је додао: „Никад не заборавите три речи: молитва, мир и сиромаштво. Морамо заједнички корачати напред!“

Папа Фрања је у сусрету са Архиепископом кентерберијским Велбијем истакао да католици и англикани желе да ојачају борбу против савремених облика ропства, трговине људима и илегалне трговине људским органима. Реч је нарочито о томе да се сви заложимо за жртве ових неподношљивих злочина.

Приликом свог првог сусрета тачно пре једне године, Папа Фрања и Архиепископ Велби сложили су се да треба наставити богословски дијалог и интензивирати сарадњу двеју Цркава на опште добро човечанства.

Извор: Катпрес