Папа о јеврејско-католичком дијалогу: Потребна је снажнија сарадња против данашњег зла

У тражењу дијалога никад се не може погрешити, рекао је папа Фрања обраћајући се  учесницима 24. сусрета Међународног одбора за католичко-јеврејску сарадњу, који је основан 1970. године као платформа за повезивање Комисије Свете столице за верске односе са Jеврејством и Међународнога јеврејског одбора за међурелигијско саветовање. Сусрет се одржаo у Риму у просторима Италијанске бискупске конференције на тему: „Народи, идеје и границе у покрету“.

Папа је подсетио на то да је јеврејско-католички дијалог од концилске декларације ‘Nostra Aetate’ о односима Католичке Цркве с нехришћанским религијама, која је објављена 1965. године, дао добре плодове. Међусобно делимо богато духовно наслеђе које све више може и мора бити вредновано, растући у узајамном поновном откривању, у братству и заједничком заузимању за друге, рекао је Папа и напоменуо: У том смислу ваш сусрет жели допринети развијању тежње истом циљу и неговању још снажније сарадње.

Добро је што се бавите и актуалним питањима попут односа према избеглицама и тражења начина како да им се помогне; борбе против забрињавајућег поновног појављивања антисемитизма; размишљања о прогону хришћана у разним деловима света; стања јеврејско-католичког дијалога у Италији и Израелу и његове могућности на ширем подручју, рекао је Папа и додао: Желим да охрабрим све који су професионално ангажовани у јеврејско-хришћанском дијалогу, јер дијалог је пут да се боље упознамо и сарађујемо како бисмо створили атмосферу не само подношења, него и поштовања међу религијама.

Наша је снага у лепоти сусрета, а не у екстремизму који се данас појављује на разним деловима света и само води у сукоб. Као што Свето писмо подсећа, превара је у срцу онога који снује зло, а радост је у срцу онога који негује мир. Нека ваш сусрет буде сусрет мира и Божји благослов који ће вам дати чврстину благости и храброст стрпљивости, закључио је папа Фрања.

Извор: Vatican News Bulletin (са енглеског Инфо служба СПЦ)