Папа одао почаст поч. Великом мајстору Малтешког реда као „човеку културе и вере”

У једној у уторак увече посланој депеши, саучешћу поводом смрти Великог мајстора Малтешког реда Ђакома Дала Тореа дел Темпио ди Сангвинет, саопштио је папа Фрања да су „Италијани били под јаким утиском верности Христу преминулог”. При томе је истакао и „ангажман Великог мајстора за најслабије у друштву”. Дала Торе је умро у ноћи у среду у Риму у 75. години услед у јануару установљене неизлечиве болести. Он је од 2018.г. био на челу Малтешког реда.

Малтешки ред је у дубокој жалости због смрти Великог мајстора, која отвара велику празнину, као што је у среду саопштио 80-годишњи Ruy Goncalo do Valle Peixoto de Villas Boas, који је у међувремену преузео началствовање редом. Заступник је у интериму назвао Дала Тореа „добрим и спиритуалним човеком”, који је својом дипломатском спретношћу и харизмом надахњивао многе чланове реда. Слично се изразио и малтешки посланик при Светој столици. Антонио Цанарди Ланди је саопштио порталу У једној у уторак увече посланој депеши, саучешћу поводом смрти Великог мајстора Малтешког реда Ђакома Дала Тореа дел Темпио ди Сангвинет, саопштио је папа Фрања да су „Италијани били под јаким утиском верности Христу преминулог”. При томе је истакао и „ангажман Великог мајстора за најслабије у друштву”. Дала Торе је умро у ноћи у среду у Риму у 75. години услед у јануару установљене неизлечиве болести. Он је од 2018.г. био на челу Малтешког реда.

Малтешки ред је у дубокој жалости због смрти Великог мајстора, која отвара велику празнину, као што је у среду саопштио 80-годишњи Ruy Goncalo do Valle Peixoto de Villas Boas, који је у међувремену преузео началствовање редом. Заступник је у интериму назвао Дала Тореа „добрим и спиритуалним човеком”, који је својом дипломатском спретношћу и харизмом надахњивао многе чланове реда. Слично се изразио и малтешки посланик при Светој столици. Антонио Цанарди Ланди је саопштио порталу „Vatican News" да је Велики мајстор био „човек дијалога” и да је истицао мисију реда: „близина сиромашнима и прослављање Бога”.

Као католички ред, суверени Малтешки ред је подређен Светој столици. Истовремено је овај ред аутономни субјект народног права. Са 107 држава овај ред има дипломатске односе. Малтешки ред чини 13.500 мушких и женских чланова реда, као и 120.000 почасних и чланова и у службеном звању. Они широм света стоје као помоћ у развоју, у катастрофама, као и у здравственом сектору.

Ђакомо Дала Торе је у мају 2018. био изабран за доживотног предстојатеља овог пре 900 година основаног реда Малтежана. На папском Urbaniana-универзитету предавао је археологију и историју уметности и припадао је реду од 1985. г. Његов претходник на месту Великог мајстора, Британац Метју Фестинг је после интерних сукоба у реду, под притиском папе Фрање, демисионирао.

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен – Рим)