Папа одао признање Дантеу Алигијерију

Папа Фрања је одао признање великом националним песничком барду Дантеу Алигијерију(1265-1321) поводом његове предстојеће 750-годишњице рођења.

Папа Фрања је истакао генијалног песника као ”пророка наде и проповедика могућности спасења, ослобођења и дубоке промене сваког човека и жене целокупног човечанства”. Ове речи су написане у једној папској епистоли коју је римски понтифекс у понедељак уручио кардиналу Ђанфраку Ривазију, који је у персоналној унији и председник културног савета и уједно председник државне фондације „Casa di Dante“ у Риму.

У папиној епистоли се истиче паралела са ”Светом годином милосрђа” која ће почети 8. децембра ове године, као дан окончања II Ватиканског концила, пре тачно 50 година. Папа жели да се фигура и дело Дантеа на нови начин прими како би оно пратило ”наш лични и заједнички пут”.

И папе претходници на трону Св. Петра прослављали су овог генијалног песника. Тако је папа Бенедикт XV (1914-1922),  поводом 600-годишњице, посветио њему једну ”енциклику”, а папа Павле VI (1963-1978) посветио му је пре 50 година једну ”апостолску посланицу” и сам га је у својој првој енциклици «Lumen fidei» цитирао.

Дантеова ”Божанствена комедија”, ремек-дело светске књижевности, може се читати ”као право поклоничко путовање” кроз више слојева и тумачити: личносно, заједничарски, еклисиолошки, историјски и социјално. Ово дело је настало на почетку 14. века, и спада у најзначајније књижевне споменике италијанског језика и књижевности. У његовој тријадичној структури сложене епске версификације и дубоких поетских визија надахнутих томистичком теологијом, аукторијалном приповедачу полази за руком опсежан визионарски пут кроз девет кругова пакла, чистилишта и, коначно, раја.

протођакон Зоран Андрић, Минхен