Папа одлази из Перуа

Папа Фрања је окончао своју архипастирску посету Латинској Америци.-

Фокус 22. Папиног путовања у иностранство био је сусрет са аутохтоним народима у Чилеу и Перуу – Папа напушта ову земљу данас у недељу увече (по локалном времену) после службе у ваздухопловној бази.

Папа Фрања данас у недељу завршава свој скоро седмодневни боравак у Латинској Америци. После молитве у катедрали главног града Перуа Лими, састао се јутрос (по локалном времену) са бискупима ове земље. После службе у ваздухопловној бази „Лас Палмас“ и церемонији испраћаја на аеродрому вечерас путује у Рим.

Главна тачка Папиног 22-ог путовања у иностранство били су сусрети са аутохтоним становништвом у Чилеу и Перуу. На почетку свог путовања у Перуу, папа Фрања је посетио Амазонију; тамо је осудио све већу експлоатацију те области. Састанак са домородцима сматра се уводом  у заседање једног Синода бискупа по питању Амазоније, који Фрања жели да сазове у 2019. години. Тек после тога је у петак увече у председничкој палати у Лими приређена званична добродошлица.

На свечаном пријему Папа је позвао политичаре да учине више како би спречили израбљивање природе, трговину људима и корупцију. Он је позвао владине функционере, дипломате и јавне личности у Перуу да „саслушају, прихвате и поштују тамошњи народ као равноправног партнера“. Корупцију је описао као „чест суптилан облик загађења“. Овај „вирус“ је заразио многе људе и демократије Латинске Америке.

Чиле: фокус на Мапучама и злостављање

Раније је Папа провео у суседном Чилеу три дана. Поред састанака са водећим политичарима, сусрети са жртвама злостављања и припадницима мањине племена Мапуче и разговор са жртвама војне диктатуре под генералом Аугустом Пиночијем (1973-1990) били су на програму. Радикални Мапучи су критиковали Папине изјаве о домородачким правима као превише неодређене и двосмислене. У Чилеу  је  предстојатељ Римокатолличке Цркве позвао и на социјално јединство и ненасиље. Такође је позвао на солидарност са мигрантима.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)