Папа отпутовао на Кубу

Папа Фрања је јутрос кренуо на путовање у Мексико да би се увече задржао на хаванском аеродрому  на Куби и овде сусрео са Сверуском патријархом Кирилом. Ово је  први пут да се руски Патријарх састаје с римском Папом, па се овај сусрет сматра историјским. После двочасовног разговора ова два поглавара потписаће заједничку изјаву. Сматра се да ће теме разуговора бити мир у свету, праведност и заштита човекове средине, као и претешко стање хришћана на Блиском истоку.

На аеродрому у Хавани Светог оца ће свечано дочекати председник државе Раул Кастро и бискупи ове земље. Састанак с руском Патрјархом одржаће се у председничкој ложи на аеродрому. У разговорима са Свјатејшом Кирилом учествоваће с римокатоличке стране кардинал Курт Кох, председник Секретаријата за неговање хришћанског јединства, а са руске Митрополит волоколамски Иларион, као и два тумача.

Као плод састанка и разговора два црквена поглавара потписаће заједничку изјаву у суседној просторији. У наставку ће председник Кастро отпратити Папу до авиона, који ће напустити ову острвску земљу после трочасовног задржавања и отпутовати у Мексико.

Извор: Катпрес (Р. Ракић)