Папа отпутовао у Абу Даби

Папа Фрања креће  данас у недељу поподне(3.2.2019) на своје путовање у Абу Даби у Персијском заливу, што је прва посета папе Арапском полуострву у целој 2000-годишњој историји хришћанства. Повратак у Рим је заказан за уторак у 17 сати. Међу најзначајнијим догађајима је међуверски сасрет у понедељак и уторак, који ће посетити око 130.000 људи. Очекује се да ће стотине представника различитих религија присуствовати том сусрету  у понедељак.

Абу Даби је религијски најтолерантнија држава Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), федерације седам емирата на југоистоку Арапског полуострва. У УАЕ постоји око милион хришћана (9 процената становништва); то су углавном азијски радници мигранти.

У понедељак Фрању ће званично примити престолонаследник Мохамед бин Саид Ал Нахјан. После тога ће се одржати састанак са Муслиманским саветом старешина у џамији шеика Заједа. Најзад, Фрања ће одржати говор на међурелигијском састанку, слично као и 2018. године за време своје посете Универзитету Ал-Азар у Египту. Тада је говорио на међурелигијском догађају који је организовала ова исламска високошколска установа.

За Папу је важно путовање у Уједињене Арапске Емирате и предстојећа посета у Мароку у марту, јер падају у годину када Католичка Црква обележава 800-годишњицу сусрета Фрање Асишког и султана Малика ал-Камила,  што је био мировни састанак усред крсташких ратова одржан у августу 1219. г.  у египатској Дамијети. У том смислу, садашња Папина посета је такође под мотом оне познате молитве Фрање Асишког „Господе, учини ме оруђем твога мира“.

Посета Папе џамији у понедељак и међуверска димензија путовања могли би бити доведени у везу са оним што се догодило пре 800 година, изјавио је у Ватикану Паул Хиндер, бискуп Абу Дабија: „Тада је свети Фрања посетио египтског султана, и без обзира на то што су представљали два фронта, дошло је до пријатељског сусрета, и мислим да и сада Папа поставља знак: да морамо градити мостове, чак и ако не верујемо исто. Ови сусрети су знаци који су важни муслиманима, јер "веома позитивно реагују на такве знаке", рекао је бискуп.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба)