Папа Павле VI проглашава се за блаженог

Папа Фрања ће у недељу на свечаној миси на Тргу Св. Петра прогласити блаженим свога претходника Павла VI, који је преминуо пре 36 година. Очекује се да ће у овом свечаном чину учествовати бивши папа Бенедикт XVI.

Проглашењем за блаженог концилског папе завршава се двонедељни светски Синод бискупа посвећен браку и породици. Сви учесници Синода – 60 кардинала и 130 бискупа - саслуживаће на овој свечаној миси. Павле VI, четврти папа 20. века који је проглашен за блаженог, започео је 1965. године бискупске Синоде као сталну установу Римокатоличке Цркве.

Његовим проглашењем за блаженог вреднује се његово дело. Својевремено је (1968) издао енциклику „Хумане вите“ у којој је разграничио сексуалност од оплодње и забранио употребу вештачких средстава ради спречавања зачећа, услед чега је назван „папа пилула“. Овогодишњи Синод посвећен породици покушава да сагледа далекосежност ове енцилике кад је у питању лично достојанство човека.

Поступак за проглашење блаженим започео је још папа Јован Павле II 11. маја 1993. У децембру 2012. папа Бенедикт XVI установљује високи степен моралног живота папе Павла VI и узвисује га у служитеља Божјег. Иначе је папа познат по својим енцикликама посвећеним миру и друштву, услед чега се сматра највећим папом 20. века.

Извор: Катпрес