Папа походио Аушвиц

Молитва у самртној ћелији патера Максимилијана Колбеа. Целив вешала на Апелхофу. Упаљена свећа на зиду погубљења. Разговор с преживелим логорашима.

Варшава, 29.7.2016. -  У оквиру своје петодневне посете Пољској папа Фрања је посетио логор смрти Аушвиц. Данас, у петак ујутру Папа је ушао у логор прошавши кроз капију изнад које је писало „Рад ослобађа“. У наставку је поздравио једанест преживелих логораша и молио се у ћелији патера Максимилијана Колбеа, који је пре тачно 75 година жртвовао свој живот уместо оца једне породице. Папа није хтео држати говор. Пре посете је казао да се нада да ће му Бог указати милости да може плакати.

Идући кроз логор, дошао је до места где су затвореници вешани, Апелхоф, и овде провео неко време у тиховању, а на крају целивао вешала. Овај чин подсећа на традиционални целив Христовог крста на Велики петак.

Иначе, сваког логораша Папа је појединчано загрлио и изменио по неколико речи. Најстарија међу њима била је пољска виолинисткиња рођена у Бечу, Хелена Дуниц Нивинска, која сутра у суботу прославља свој 101. рођендан. Од ових лица је Папа примио свећу којом је упалио светло пред зидом погубљења у такозваном блоку смрти 11.

Посету блоку смрти 11 пратила је председница пољске Владе Беата Зидло. Опет сам Папа је ушао у ћелију патера Максимилијана Колбеа, где је провео последње недеље пред погубљење инјекцијом са фенолом. Неколико минута је папа Фрања седео у молитви и размишљању сагет на шамлици у скоро сасвим тамној ћелији, пре него што се прекрстио и благословио место.

Пошто се уписао у књигу посетилаца, Папа је отишао у оближњи лого Биркенау. Овде је било присутно хиљаду лица. Пољски главни рабин Михаел Шудрих је прочитао 130. псалам: „Из дубине ти вапијем, Господе!“ Овде је Папа поздравио више лица која су под смртном опасношћу спасавали Јевреје и стекли назив „праведници међу народима“.

Пре овога Папе, ове логоре су посетили папа Јован Павле II 1979. и Бенедикт XVI. Тако је овај Папа родом из Аргентине први папа који нема директне везе с логорима ни као члан земље починоца злочина нити земље која је била жртва.  

Папа се у Аушвицу помолио за опроштај злочина. „Господе, смилуј се на Твој народ! Господе, опрости толики злочин!“, - написао је он на шпанском језику после посете логору Аушвиц.

Папина посета Аушвицу је значајна, пре свега као знак повезаности Цркве с Јеврејством, изјавио је куријски кардинал Курт Кох. Папа је хтео оставити знак „да се страшно дело холокауста не сме заборавити“.

Извор: Катпрес (превод и обрада: Р. Ракић)