Папа похвално о Понтификалној теолошкој академији

Папа Фрања је похвалио рад чланова Понтификалне теолошке академије. Иако је за протеклих 300 година постојања доживљавала разне перипетије, Академија је увек радила у служби Цркве и била је „место за дијалог по питању ширења Јеванђеља у свагда новим контекстима“, рекао је Папа у петак 26. маја 2018. године у Ватикану. Такође је похвалио што ова висока научна установа  никада није себе схватала као изоловано и самостално одељење. Папа Фрања је ободрио Академију да и надаље тражи дијалог са теолозима, философима и хуманистичким наукама.

Папа је примио око 50 чланова Академије који се тренутно налазе  на конференцији на Понтификалном Латеранском универзитету у Риму. Академија је ове године напунила 300 година делатности  - 24. априла 1718. године основао ју је папа Климент XI (1700-1721).

Док се Понтификална теолошка академија у почетку бавила теолошким образовањем лица Цркве, кроз историју су њени приоритети мењани. Један од њених данашњих  главних задатака јесте истраживање и продубљивање важних теолошких тема.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)