Папа послао поруку Дану азијске омладине

Папа Фрања је послао поруку охрабрења присутнима на Седмом дану азијске омладине од 2. до 6. августа 2017. године у Јогјакарти (Индонезија). Поруку је у име Светог оца отпослао 6. августа Кардинал Пјетро Паролин, државни секретар Ватикана.

„Папа се моли да млади људи из целе Азије много пажљивије ослушкују Божји позив и одговоре вером и смелошћу већ према своме позиву,“ написао  је Кардинал Паролин у папино име. „Док се припремају за следећи Светски дан омладине, Његов Светост их позива да на Богородицу гледају као на образац мисионарског делања, да јој се обраћају као што се обраћају мајци, и да увек верују у њено благо посредовање.“

Порука азијској омладини представља одјек папине поруке од 21. марта 2017. године упућене омладини која се припрема за Светски дан омладине у Панами од 22. до 27. јануара 2019. године.

„Драга омладино, Бог и вас прати и позива, и када Бог то чини, он гледа на сву љубав коју можете ви пружити. Као и девојка Назарета, и ви можете побољшати овај свет и оставити отисак који чини обележје у историји – вашој историји као и многих других. Потребнми сте Цркви и друштву. Са вашим плановима и вашом храброшћу, са вашим сновима и идеалима, зидови стагнације ће попуцати и отворити ће се путеви који воде ка бољем, праведнијем, милосрднијем и хуманијем свету.“

Више од 2.000 младих људи из 22 нације учествовало је ове године у Дану азијске омладине. Међу њима је било и 160 младих муслимана који су представљали организације посвећене међурелигијском дијалогу. Индонезија је светска водећа муслиманска нација по броју становника. И док је католичко становништво Азије у целини релативно мало, потенцијал за растом је огроман.

Током папине посете Филипинима 2015. године, Кардинал Луис Антонио Тагле, Надбискуп Маниле, рекао је да му је папа Фрања изјавио да је „будућност Цркве у Азији“.

„То није ствар части. То је изазов, пророчанство или велики позив? Ми не знамо. Али сигурно је то ствар велике одговорности, велике мисије,“ додао је кардинал.

Извор: Zenit.org (превод – Информативна служба СПЦ)