Папа поставио бискупа за Илаган на Филипинима

Папа Фрања је 14. новембра 2018. поставио бискупа Давида Вилијама Валенсија Антонија за новог бискупа Илагана.

Папа Фрања је у среду поставио бискупа за дијецезу Илаган у северном делу Филипина. Бискуп Давид Вилијам Валенсија Антонио, помоћни бискуп Сеговије, сада је Бискуп Илагана. Међутин, он ће наставити да служи као апостолски администратор Сан Хозе у Миндору - служба коју је добио још у марту 2018. године.

Трон у Илагану био је упражњен од 25. фебруара 2017. године када се бискуп Јозеф Аманги Нцуа ОФМ повукао због здравствених разлога.

Бискуп Антонио је рођен у Нагтупакану, у Санто Домингу, Илокос Сур, 29. децембра 1963. Похађао је предавања из философије у „Богословијскојакадемији Светог Павла“ у Багујо Ситију, а богословска предавања слушао на „Богословијској академији  Безгрешног зачећа“ у Виган Ситију. Он је завршио високошколске студије на Католичком универзитету Америке у Вашингтону (САД), стекавши докторат из теологије.

Бискуп Антонио је постао свештеник 1. децембра 1988. г. у Надбискупији Нова Сеговија. После неколико годна као професор на Богословији Безгрешног зачећа, у Вигану, у Јужном Илоку, постављен је за шефа катедре богословије 1993. године, а касније је постао ректор.

Године 2005. он је парохијски свештеника парохије Свете Луције, у Јужном Илоку, и касније викарни генерал Надбискупије Нова Сеговија.

Постављен је 15. јуна 2011. г. за помоћног бискупа Надбискупије Нова Сеговија и титуларни бискуп Басти. Устоличен је 26. августа 2011. године.

Он је такође 22. марта 2018. такође постављен за апостолског администратора Апостолског Викаријата за Сан Хозе у Миндороу након што се бискуп Антонио Паланг повукао.

Извор: Ватикан Њуз (са српског Инфо служба СПЦ)