Папа поставио представнике у Сингапуру и Вијетнаму

Пољски надбискуп Марек Залевски је нови апостолски нунције за Сингапур и папски представник за Вијетнам.

Папа Фрања је у понедељак поставио пољскег надбискупа Марека Залевског за новог апостолског нунција у Сингапуру, који ће такође бити нерезидентни папски представник у Вијетнаму.

Надбискуп Залевски, који је служио раније као апостолски нунције у Зимбабвеу, налазиће се у Сингапуру. Он је попунио дипломатско место које је било упражњено осам месеци након што је надбискуп Леополд Ђирели постављен за апостолског нунција у Израелу и Кипру и апостолског делегата у Јерусалиму и Палестини у септембру 2017. године.

Вијетнамска Црква поздравља постављење

Надбискуп Јозеф Нгујен Чи Лин, председник Католичке бискупске конференције Вијетнама, поздравио је новог папског представника и позвао вијетнамске католике да се моле за његову нову мисију.

Иако Вијетнам и Света столица немају пуне дипломатске односе, комунистичка власт споразумно је 2011. године, дозволила да Ватикан изабере папског представника за ту земљу који неће бити резидент тамо, и то представља пробој у тренутном процесу нормализације односа.

Постављање надбискупа Ђирели-ја после историјских састанака високог нивоа попут састанка папе Бенедикта XVI са вијетнамским председником Нгујен Мин Триетом 2009. године и његовим састанком са премијером Нгујен Тан Дунгом. Тај састанак је означио први пут да се премијер из вијетнамске комунистичке владе састао са папом и високорангираним службеницима из ватиканског Државног секретаријата.

Разговори и односи између Ватикана и Вијетнама су даље појачани када је се папа Бенедикт састао са шефом вијетнамске Комунистичке партије Нгујен Фу Тронгом и високим партијским и владиним званичницима јануара 2013. године. То је први пут да се папа састао са генералним секретаром Комунистичке партије ове земље.

Раније ове године, ватиканска делегација коју је предводио Антоан Камиљери, ватикански подсекретар за односе са државама, боравила је у петодневној посети Вијетнаму. Током посете од 16. до 20. јануара одржали су састанке са високим владиним званичницима и телима.

Вијетнам и даље захтева да било које папско наименовање у земљи мора да одобри влада. Исто тако, радне посете папског представника коме је седиште у Сингапуру, такође морају да буду одобрене од владе. Повратак конфисковане црквене имовине такође је мучан проблем.

У међувремену, односи између Свете столице и Сингапура никад нису били лакши. Дипломатски односи су успостављени 24. јуна 1981.године и обележиће 37-годишњицу следећег месеца.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)