Папа позвао Јермене и Турке на помирење

Папа Фрања је окончао своју посету Јерменији апелом на помирење: „Нека Бог благослови Вашу будућност и учини да се крене путем помирења између јерменског и турског народа!“

Јереван 26.6.2016. – Апелом на помирење између Јермена и Турака папа Фрања ја окончао свој други дана посете Јерменији. „Нека Бог благослови Вашу будућност и учини да се крене путем помирења између јерменског и турског народа!“, казао је Папа на екуменској молитви на Тргу Републике у Јеревану. Истовремено је напоменуо да треба радити на мирном разрешењу сукоба између Јерменије и суседног Азербејџана око Горњег Карабаха.

По Папиним речима, Јермени морају настојати на томе да „поставе темеље за будућност, и да их не заварава прелесна сила освете“, казао је Папа имајући на уму масакре Јермена, које је починило Османско царство у Првом светском рату. Они оптерећују односе између Турске, правне наследнице Османског царства, и Јерменије.  Јерменија ни данас не признаје границе с Турском. Уз то, стање је у овој области напето и због сукоба око Горњег Карабаха, при чему Турска помаже Азербејџан. Од 1993. г. Турска држи границу с Јерменијом затвореном.

Папа је позвао Јермене да буду „миротворци“ и активни „заговорници културе сусрета и помирења“, и да не смеју бити „нотари статуса кво“. Па и кад су доживели „ужасно и страхотно уништење“ за време масакра пре 100 година, светло хришћанске вере може постати „семе мира“. Ако јерменско сећења буде прожето љубављу, онда би они „могли кренути новим и изненађујућим путевима“, те би би „манипулације мржње“ претворили у „планове помирења“, казао је Папа.

Папа Фрања и поглавар Јерменско-апостолске Цркве Карекин II  заједно су прочитали молитву за мир на Тргу Републике.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)