Папа представио нови дикастеријум за породице, лаике и живот

Папа Фрања је у четвртак увече, 22.10.2015.г.,  у синодској аули представио  наредни корак у реформи Курије. Папа је рекао да се оснива нови ”Дикастеријум за породице, мирјане и живот”. Дикастеријум бисмо могли условно означити једном врстом министарства Курије којим председава један префект.

Овај корак би требало да означи институционализовање ове важне теме Цркве и чини замену за досад постојећи ”Папски савет за мирјане и породице” који ће бити подређен новооснованом дикастеријуму. Ово је конкретни резултат већања деветорице кардинала, међу којима се налази и кардинал Рајнхард Маркс, надбискуп Минхена и Фрајзинга, који је овакву институционализацију још у септембру ове године на 11.седници овога гремијума наговетио.

Једна нова комисија која асистира гремијуму ”К-9”, развиће, прецизирати и сажети у форми смерница  задатаке новог дикастеријума до 10-12. децембра када ће се се овај гремијум поново састати, поручио је Папа. 

Савет ”К-9” је највиши папски саветодавни гремијум, који је основан у априлу 2013, само месец дана након избора Папе Фрање на место Pontifex Maximusa, да би се устав Курије „Pastor bonus“ из 1988. године прерадио и допунио.

протођакон Зоран Андрић, Минхен/Рим