Папа примио у кардиналски колегијум 19 нових кардинала са пет континената

Нови кардинали су заклели папи и Цркви на свечаности у Петровој базилици – Овим новим произвођењима у чин кардинала папа Фрања жели да интернационалузује Кардиналски колегијум

Папа Фрања је у суботу примио 19 нових црквених великодостојника са свих пет континената у Кардиналски колегијум. У оквиру тзв. Конзисторијума у цркви Св. Петра папа Фрања је новим кардиналима у знак њиховог достојанства метнуо бире, црвени четвороугаони шешир,  на главу и прстен на руку. Нови кардинали су се заклели на оданост и послушност пред Папом и пред Црквом, а у присуству свих кардинала. Свечаности је присуствовао умировљени папа Бенедикт XVI.

У својој проповеди Папа је подсетио нове кардинале на смиреност и скромност. „Достојанство кардинала је бесумње достојанство, али није почасна титула“, рекао је Папа. То није нешто „додато“, „декоративно“, што би подсећало на одликовање, истакао је он. Кардинали треба да су, штавише, погон и окосница за живот црквене заједнице.

Са овим новим наименовањима Папа је наставио са интернационализовањем Кардиналског колегијума. Ових 20 нових кардинала потичу из 18 земаља. Четворица њих су из држава које до сада уопште нису имале кардинала: Тонга, Мијанмар, Панама и Зеленортска острва. Све у свему, Папа је наименовао седам Европејаца, три Азијца, двојицу из Океаније, пет из Јужне Америке и тројицу из Африке.

Ово је већ други пут да Папа од свог ступања у службу (март 2013.) поставља нове кардинале.

Кардиналски колегијум броји моментано броји 227 чланова, од којих њих 125 има право избора папе, док је 102 прешло старосну границу.

Папа је у својој проповеди навео да кардинали морају безусловно избегавати завист, гордост,  или срдитост једних према другим. Уз то, кардинали морају бити одлучни борци против неправде и радосни служитељи истине. У наставки је Папа молио кардинале да њихов ауторитет не почива на моћи, него на љубаци. Свака предност у Цркви има свој избор у љубави, при чему Црква Рима представља узор према коме треба да се угледају и локалне Цркве.

На свечаности је присуствовао Бенедикт XVI, појавивши се први пут јавно после 4 месеца. Папа Фрања је врло срдачно поздравио свога претходника док је седео  у првом реду. Иначе, Бенедикт живи повучено у једном рекоструисаном манастиру у Ватиканским вртовима.

Извор: Катпрес