Папа против сваке врсте еутаназије

Папа Фрања поново се јасно успротивио „уступцима било каквим облицима еутаназије, потпомогнутом самоубиству или припомагању при окончању живота". Ово важи „чак и ако нема изгледа за излечење болести“, написао је у својој поруци објављеној у петак за католички „Светски дан болесних“ (11. фебруара).

Светски дан болесних ове године има библијски мото: „Ходите к Мени сви који су уморни и натоварени, и Ја ћу вас одморити“. Овај спомен дан установио је папа Јован Павле II 1993. године и ове године обележава се 28. пут.

Да би сачували достојанство пацијената и заштитили живот, лекари и медицинско особље „у одређеним случајевима“ такође треба „да одбију налоге других на основу савести“, наставио је Фрања. Живот припада Богу и стога је недодирив и недоступан, казао је Папа позивајући се на препоруку римске Конгрегације за верска питања из 1987. године и енциклику Јована Павла II из 1995. године у којима се вели да се „живот мора од самог рођења прихватати, штитити, поштовати, неговати"; то захтевају и здрав разум и вера у Бога.

Папа истовремено подсећа на то да су и здравствени радници људи који имају слабости и болести. Поред тога, многи од њих били су били мета ратова и насилних сукоба. Фрања такође упозорава да је здравствена заштита независна од чисто политичких циљева.

Уз то, он критикује то што многи људи широм света немају приступ медицинској нези због сиромаштва, па апелује "на здравствене власти и владе свих држава света да из економских разлога не занемарују социјалну правду".

Уз сву професионалну медицинску и неговатељску помоћ, болесним људима је потребна целосна нега. На излечење не утичу само његово тело или душа, већ и „интелектуална, афективна и духовна димензија" пацијента и његови односи са пријатељима и породицом. Морају се узети у обзир и патње чланова породице. Најбољу утеху могу пружити они људи који су лично доживели болест и патњу.

Извор: Kathpress.at (с немачког  Информативна служба Српске Православне Цркве)