Папа против трговине људима

Pope: Money from human trafficking stained with bloodПапа Фрања је преко Твитера позвао на окончање трговине људима. Он је на међународни дан борбе против трговине људима (30. јула) упозорио: "Много тога остаје да се уради!" Феномен трговине људима представља "рану у телу човечанства. У исто време, папа Фрања је „захвалио свима који раде за невине жртве комерцијализације људи".

Папа је у више наврата дигао глас против организованог криминала трговине људима. На пример, „група Санта Марта“ основана је у Ватикану 2014. године, у којој представници Цркве, монахиње и међународне полицијске организације воде кампању против трговине људима, како је у четвртак пренео информативни портал „Ватиканске вести“.

Исте године, Фрања, заједно са високим представницима других верских заједница у Ватикану, издао је саопштење у коме се позива на "укидање модерног ропства широм света до 2020. године и заувек".

Папа је такође установио Светски дан молитве против трговине људима 2015. године, који се од тада обележава 8. фебруара сваке године. То је такође католички дан обележавања свете Јожефине Баките (1869-1947), која је у Судану отета као деветогодишња девојчица и продата у Италију као роб.

О овом проблему се разговарало и у априлу 2019. године у Ватикану на конференцији против трговине људима, којој су присуствовали представници разних међународних политичких и верских организација. Одељење за мигранте и избеглице у ватиканској Дикастерији за развој, које лично води папа Фрања, такође се бави трговином људима. Пружа пастирску и добротворну подршку и скреће пажњу доносилаца политичких одлука на то питање.

Светски дан борбе против трговине људима Уједињених нација одржава се 30. јула 2014. од 2014. године.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)