Папа и Путин о Сирији

Папа Фрањо је примио у Ватикану председника Русије Владимира Путина и том приликом су разговарали о стању на Блиском истоку, као и о односима Католичке и Православне цркве. Путин и Папа су се заложили  за мирно решење сукоба у Сирији.

Поглавар Католичке цркве папа Фрања и Председник Русије Владимир Путин састали су се Риму и подржали окончавање рата у Сирији преговорима свих сиријских етничких и верских група, саопштио је Ватикан.

Путин и Папа су затражили да се "фаворизују конкретне иницијативе за мирно решење сукоба у Сирији", пише у саопштењу после њиховог првог сусрета. Они су позвали на "решење које ће привилеговати пут преговора и укључити различите етничке и верске групе, прихватајући њихову неизоставну улогу у друштву".

Генерални секретар УН Бан Кимун је за 22. јануар у Женеви сазвао мировну конференцију о Сирији, на коју су позвани представници сиријске владе и опозиције, што ће бити први пут да седну за исти сто од избијања сукоба у тој земљи пре 32 месеца.

Путин је захвалио папи на писму поводом самита групе 20 у Санкт Петербургу, у којем се изјаснио против војне интервенције у Сирији. 

Папа и руски председник разговарали су и о католичкој заједници у Русији и доприносу хришћанства друштву.

"Критична ситуација у којој су хришћани у разним деловима света, промоција достојанства људи као вредности, заштита људских живота и породице", такође су биле теме разговора.

Путин је у посети Ватикану био у пратњи министара спољних послова и одбране, Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа, а после разговора с Папом, коме је пренео поздраве руског патријарха Кирила, састао се и с новим државним секретаром Ватикана Пјетром Паролином.

Дводневни боравак у Италији Путин завршава  у Трсту састанком с премијером Енриком Летом.

Извор: РТС