Папа путује крајем марта у Мароко

У циљу јачања интеррелигијског дијалога са исламом папа Фрања ће 30. и 31. марта 2019. учинити посету Мароку. Ова посета је прва папска посета овој северноафричкој краљевини од када је пре 34 године папа Јован Павле у августу 1985. посетио и Мароко у повратку са вишедневног путовања кроз северноафричке земље.

Очекује се да ће Папу примити краљ Мухамед VI у краљевском двору у Рабату. Први свој говор предстојатељ Римокатоличке Цркве одржаће у Казабланци на тргу испред џамије Хасана II. Иначе, на овој џамији, саграђеној 1993. на самом Атлантику, постоји највиши минарет на свету (210 метара). Папа ће се својим говором обратити мароканском народу, представницима власти, цивилног друштва и дипломатима. Биће да ће се осврнути на мањак људских права, корупцију и високу незапосленост младих.

Папа ће посетити имамску школу „Институт Мохамеда VI“, где се студира 800 улема – верских учитеља ислама – из разних земаља, мушкарци и жене. Поред Марока овде долазе студенти из Малија, Француске, Либије, Туниса и Обале Слоноваче. Према извештајима надбискупије у Рабату, предвиђено је да се Папа обрати студентима. Посетиће и екуменски богословски институт Католичке и Евангеличке Цркве.

Сматра се да у Мароку међу 35 милиона становника има 23.000 католика у двема бискупијама.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)