Папа се поклонио икони Богородице Ченстоховске

Папа назвао ово поклоничко место „духовном престоницом“ Пољске. - На миси је Папа подсетио на 1050-годишњицу хришћанства у Пољској.

Ченстохова, 28.7.2016. – Папа Фрања је другог дана своје посете Пољској отпутовао у поклоничко место Ченстохову и овде одслужио мису под ведрим небом. Богослужењу су присуствовали председник Пољске Андреј Дуда и председница Владе Беата Зидло, као и десетине хиљада верника. У својој пропведи Папа је позвао да се „прелази преко неправде и рана прошлости“. Задатак Цркве је да ослушне људе и с њима дели зло и добро.
Ово поклоничко место, које годишње посети милион људи, а где је „Црна Мадона“, Папа је назвао „духовном престоницом“ Пољске. У проповеди је описао Богородицу као образац смиравања и отворености за Бога. Насупрот томе, велико је искушење што људи желе да приграбе себи моћ и значај.

У осврту на 1050-годишњицу христијанизације Пољске, Папа је величао „мученике који су учинили да заблиста моћ Јеванђеље иако без спољне заштите“. Он се такође сетио „благих а снажних проповедника Јеванђеља какви су били папа Јован Павле I, који је у Краковубио надбискуп пре него што је био изабран за римског епископа, као и свете Фаустине.

Пре мисе је Папа у присуству 300 монаха посетио поклоничку капелу да би се молио испред чудотворне Богородичине иконе. На крају је на икону положио Златну ружу, што је знак нарочитог папског уважавања Богородичиног светилишта. Исти симболични акт извео је и претходник, папа Јован Павле II 1979. г. И за време мисе папа Фрања је држао жезал овог свог предшественика (1978-2005).

Подручје Шлезије у којем се налази Ченстохова, најпосећеније је поклоничко место од свих  500 колико их има у Пољској. Овде се на „Јасној гори“ чува и поштује икона „Црна Мадона“, икона византијског порекла.  С обзиром на њену променљиву историју, она се сматра симболом Пољске која је кроз историју била поробљавана, али је увек опстајала. Манастир у којем је икона годишње посети три милиона поклоника из целога света.

Извор: Катпрес (превод и обрада Р.Р.)