Папа стигао у Чиле

Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле

Папа ће у области Анда провести недељу дана пошто из Чилеа путује за Перу. Папа Фрања је у понедељак увече, 15. јануара 2018. године,  допутовао авионом у чилеанску престоницу Сантијаго. Овиме је почела његова једнонедељна посета Чилеу и Перуу. Поглавар ове Римокатоличке Цркве летео је 15 часова и стигао у 23:20 часова по средњоевропском времену. Ово је 22. путовање папино у иностранство, а шеста архипастирска посета Латинској Америци; што се тиче Чилеа, ово је друга папина посета после визитације Јована Павла II 1987. године.

На аеродром папу Фрању је дочекала председница државе Мишел Барцелет, као и кардинал Сантијага и председник Чилеанске бискупске конференције, војни бискуп Сантијага, представници државе и Цркве.

Независно од програма, Папа је по свом приспећу посетио гроб исусовца и помоћног бискупа Енрика Урутија (1916-1982). Овај бискуп се посебно залагао за сиромашне и људе у невољи и важио је као оштар критичар Пиночеове диктатуре.

Током прелетања преко своје завичајне земље Аргентине Папа је упутио поздравни телеграм председнику те државе у којем је рекао да свима грађанима Аргентине шаље најбоље жеље и уверава их у своју близину и благослов. Истиче се да Папа током своје петогодишње службе није посетио Аргентину, где се управо очекује са великим нестрпљењем. Међутим, до сада Папа није добио званичан позив из Аргентине.

Програм Папиног боравка у Чилеу почео је у уторак његовим говором пред високим представницима политичког и друштвеног живота у председничкој резиденцији и приватним разговором са председницом државе. У наставку је одслужио прву велику мису у једном парку у центру града, где је присуствовало скоро 400 хиљада људи. Такође је посетио и женски затвор и имао разговоре са свештеницима и монасима, бискупима и са својом сабраћом из Исусовачког реда.

Папа је посетио и најстаријег бискупа Католичке Цркве Бернардина Пинера Карвалоа, умировљеног надбискупа Ла Серене, који има 102 године и стриц је новоизабраног председника државе Себастијана Примере. Папа је такође водио разговоре са занемареном националном мањином Мапуча. Две трећине Чилеанаца су католици.

Извор:  Катпрес