Папа стигао у дводневну посету Бугарској

Папа Фрања је стигао у недељу, 5. маја 2019. године, у дводневну посету Бугарској. Папа је кренуо авионом с римског аеродрома Фјумићино за Софију, где га је на аеродрому дочекао председник Владе Бојко Борисов. Деца у народној ношњи предала су му цвеће. Борисов и Фрања су имали кратак разговор на аеродрому. Овај 59-годишњи премијер и шеф конзервативне владајуће странке био је примљен код Папе 2017. године у Ватикану.

У наставку, у самом граду папу Фрању је примио председник државе Румен Радев. Састанак је одржан у оквиру свечане добродошлице ујутру у Председничкој палати Софије. Теме разговора нису саопштене медијима. И председник Радев се већ био сусрео са Фрањом у Ватикану убрзо после преузимања дужности у јануару 2017. године.

Председник Румен Радев је у свом поздравном говору рекао да је због своје “драматичне историје пуне рата и страдања“ Бугарска знала за вредност мира. Мир ће трајати само онда ако би превладала хуманост и толеранција између религија, етничких група и верописповести. Радев је нагласио да расизам и ксенофобија немају места у бугарском друштву. Градња мостова уместо зидова јесте „порука нашег времена“, рекао је председник. „Градња зидова је лака, али мостова није“, рекао је он.

У свом отпоздраву папа Фрања се заложио за културу отворене Европе у Бугарској. У говору политичарима и дипломатима у недељу у Софији он је Бугарску назвао земљом чији су се древни хришћански корени одржали и данас „позивају на сусрет“. Као чланица Европске уније, земља је такође у стабилним односима с Русијом и Турском, које су столећима давале тон. Бугарска мора, као и у прошлости, промовисати сусрет између различитих култура, етничких група и религија, рекао је Фрања. Он је такође затражио благонаклоност према мигрантима.

Земљу домаћина Папа је навео као пример како се на различитост можег ледати као на шансу и богатство, а не као на разлог за сукобљавање. Подсетио је  да су словенски апостоли Кирило и Методије  „са-покровитељи Европе“ и узор за плодан дијалог између Цркава, држава и народа.

Папа је забринуто казао да је последњих деценија више од два милиона Бугара емигрирало у потрази за радним местом. Ово и „демографска зима“ довели су до депопулације многих села и градова. Влада треба да уложи све напоре како би омогућила бољу будућност за младе људе, рекао је Папа. Младој генерацији су потребни повољни услови „да уложе свежу енергију и планирају своју личну и породичну будућност“.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)