Папа свечано дочекан на Филипинима

Папа свечано дочекан на Филипинима
Папа свечано дочекан на Филипинима
Папа свечано дочекан на Филипинима
Папа свечано дочекан на Филипинима

Милиони људи дочекали Папу на тропској врућини

15.1.2015.- Дописник Катпреса из Беча јавља да је Папин дочек на Филипинима у четвртак 15.1.2015. био свечан и достојанствен какав се очекивао у једној римокатоличкој земљи, која је по броју становника ове вероисповести на трећем месту у свету  (после Бразила и Мексика). На аеродрому су римокатоличког поглавара поздравили председник државе Бенинго Аквино, дипломати, министри, политичари, културни радници, други верски великодостојници, као и стотине деце обучене у традиционалне ношње уз песму и игру. Непрегледне су биле масе света које су Папу поздрављале клицањем у центру престонице Филипина, Маниле. Сматра се да је дуж пута од аеродрома до града, на растојању од само девет километара, Папи клицало и махало заставицама око три милиона људи! Одушевљење се пројављивало на све стране.

Осам од десет Филипинаца исповедају римокатолицизам. Хришћанство је дубоко укорењено у овој некадашњој шпанској колонији, и овде Црква врши невиђени утицај на друштво и политику.

Поред питања, као што су спречавање трудноће и лабавији сексуални морал, Папа ће се зацело осврнути на њему омиљену тему: беда сиромашних којих је све више, не само у овој држави. Већ при слетању авиона у Манилу Папа је могао видети безбројне страћаре, које и по самој престоници представљају неке црне рупе. Многи очекују да Папа  упути оштре речи оном малом броју богатих породица, док 30 процената међу 100 милиона становника живи испод границе сиромаштва.  Црква на Филипинима је прогласила ову, 2015. годину, за „годину сиромашних“ и очекује богате донације од оних који изобилују.

Као место своје поруке о јеванђелској правди Папа је изабрао Тацлобан на острву Лајте које је пре годину дана опустошио тајфун Јоланда. Овамо ће Папа приспети у једнодневну посету у суботу 18. јануара. Пре тога одржаће састанак с дипломатима којима ће одржати говор, затим ће саслуживати мису с филипинским  бискупима, као и уприличити сусрет с хиљадама породица на стадиону у Манили.

Врхунац Папиног азијског путовања биће миса у недељу у престоничном парку Рицал. Очекује се да ће бити премашен рекорд учесника од четири милиона  људи на богослужењу ради обележавања  светског дана младежи које је служио папа Јован Павле II 1995. Наиме, овога пута се очекује и до шест милиона присутних!

Овом својом посетом Папа ће започети и светковине обележавања 500-годишњице настанка Цркве на Филипинима – 2021. године! Свети отац је чешће наглашавао да му на срцу лежи тема евангелизације у Азији, при чему ће филипински католици играти кључну улогу. При том, милиони Филипинаца исповедају своју веру као радници исељеници у суседним земљама уз Индијски океан, па и на Блиском истоку или већ у Европи, често у условима дискриминисања.

Катпрес (Радомир Ракић)