Папа Тавадрос послао васкршњу видео поруку папи Фрањи

Предстојатељ Коптске (дохалкидонске) Цркве папа Тавадрос II упутио је папи Фрањи видео поруку са честиткама поводом папиног петогодишњег јубилеја.

„Христос васкрсе! Ваистину вгаскрсе! Желим Вам срећне васкршње празнике“, каже се у видео поруци коју је патријарх Тавадрос снимио у својој резиденцији у Каиру. „Христос је победио смрт и људски род спасао.“ Иначе, Копти се држе источне пасхалије и светкују Васкрс 8. априла.

Поред васкршњег поздрава, предстојатељ Коптске Цркве честитао је Папи и петогодишњи јубилеј и истиче да се радо сећа своје посете њему у Риму 2013. године, само на два месеца после ступања на службу папе Фрање. Даље у поруци он вели: „Нека Бог благослови Вашу службу, Вашу мисију и подари Вам добро здравље!“

У једном интервјуу италијанској католичкој агенцији СИР патријарх Тавадрос је изјавио да ће већ остварени принцип суседства цркве и џамије у новој египатској престоници Новом Каиру бити оствариван  и убудуће „у сваком египатском граду и селу“. За њега је то „израз новог односа равноправности између хришћана и муслимана“. Председник Фатах ал-Сиси је у јануару 2017. године најавио подизање коптске Саборне цркве у Новом Каиру, а само годину дана касније (мада не потпуно завршена) она је освећена и ту одслужена прва Божанска Литургија.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)