Папа ће посетити Аман, Јордан, Витлејем и Јерусалим

Поред већ познатих детаља, сусрет са великим муфијом Јерусалима, шеиком Мухамедом Хусеином

Ватикан је у четвртак објавио програм пута папе Фрање у Свету земљу. Папа ће посетити Аман, Ал-Магата на реци Јордану, Витлејем и Јерусалим, мада не и Назарет, Исусово родно место. Новост је и сусрет са великим муфијом Јерусалима, шеиком Мухамедом Хусеином. Папа Фрања посетиће у Јерусалиму и Зид плача, меморијални центар жртава и хероја холокауста Јад Вашем и Соломонов двор (Хајкал Шломо), бивше седиште великог рабина.

 Током тродневне посете Светој земљи од 24. до 26. маја 2014. године Папа ће разговарати са две велика израелска рабина, са израелским председником Шимоном Пересом и премијером Бенјамином Нетањахуом.

Такође, планиран је долазак у Јордан у суботу, 24. маја у 13 часова, где ће га у Аману примити јордански краљ Абдулах и краљица Ранија. Више од десет хиљада људи очекује се на миси на стадиону. У 19 часова Папа ће отићи до места где је Исус крштен у Ал-Магати. У тамошњој цркви биће уприличен сусрет са сиријским избеглицама и младима са инвалидитетом. Ноћ ће папа провести у аманској нунцијатури.

У недељу 25. маја поглавар Римокатоличке Цркве лети хеликоптером у Витлејем. Тамо ће га примити палестински председник Махмуд Абас и поздравити његова влада, а онда ће одржати мису на Тргу јасала испред цркве Рождества Христовог. После тога следи ручак код фрањеваца и посета избегличком кампу Дајшех.

Из Витлејема Папа одлази у Тел Авив, где ће бити одржан званични пријем код израелског председника Шимона Переса и његове владе. Увече ће Папа отићи у Јерусалим, где ће хеликоптер слетети на гору Скопус. Прва место у програму посете старом граду Јерусалиму је сусрет са васељенским Патријархом Вартоломејом у седишту ватиканског представништва. За 19 часова предвиђена је екуменска молитва са патријархом Вартоломејом у цркви Гроба Господњег.

За понедељак су предвиђени сусрети са муслиманским, јеврејским и католичким свештеним лицима у Светој Земљи. Програм почиње посетом Великом муфтији, затим следи Зид плача, гроб Херцлов на гори Херцл, Јад Вашем, састанак са рабином у Соломоновом двору и састанак у председничкој палати. Премијер Нетанјаху долази у поподневним сатима у црквени центар Пресвете Богородице (Нотр-дам), а пре сусрета са римкатоличким бискупима и свештеницима Свете земље у гетсиманској цркви.  За крај посете планирана је миса у историјској Дворани причешћа (Cenacolo).

Званични разлог за путовање јесте историјски састанак папе Павла VI (1963-78) са васељенским Патријархом Атинагором (1948-72), пре 50 година. Овај састанак, одржан 5. јануара 1964. у Јерусалиму, сматра се прекретницом у екуменском дијалогу.

Путовање по Светој земљи је друго путовање у иностранство папе Фрање ван Италије након похађања Светског дан младих у Рио де Жанеиру у јулу прошле године. Циљ трећег путовање у иностранство, које се планира средином августа јесте Јужна Кореја, где ће Папа Фрања прогласити блаженим њих више од 100 мученика, пострадалих у прогону Цркве у Источној Азији у првој половини 19. века

Извор: Катпрес