Папа ће посетити Јерменију, Азербејџан и Грузију

Од 24. до 26. јуна папа Фрања је у Јерменији, а од 30. септембра до 2. октобра у Азербејџану и Грузији.

Папа Фрања путујеу Закавказје. Према сопштењу у суботу, посетиће Јерменију од 24. до 26. јуна 2016, а од 30. септембра до 2. октобра Азербејџан и Грузију. Званичан програм његових тамошњих боравака још није објављен.

С обзиром на односе Јерменије с Турском Папина посета Јерменији је деликатна. Разлог овоме је прошлогодишње обележавање геноцида над Јерменима током Првог светског рата од стране Османлија. Међутим, посета је у правом тренутку имајући науму да је недавно дошло до војног сукоба између Јерменије и Азербејџана око Горњег Карабаха.

У априлу 2015. г. Папа је изазвао оштре протесте Анкаре пошто је прогон Јермена назвао „првим геноцидом 20. века“. Турска је званично протестовала и опозвала амбасадора при Ватикану, док је турски министар спољних послова пребацио Папи да „подстиче непријатељство и мржњу“.

Папа посећује Јерменију на позив православног Патријаха Карекина II, највиших државних власти и тамошње Католичке Цркве.  Папа Јован Павле II  посетио је Јерменију 2001. године, Азербејџан 2002, а Грузију 1999. године.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)