Папа ће посетити Мароко: Охрабрење за исламско-хришћански дијалог

Надбискуп Рабата је упутио писмо народу Марока у уторак потврдивши посету папе Фрање у марту 2019. године, која ће, како се нада, охрабрити међурелигијски исламско-хришћански дијалог.

Писмо је надбискуп Рабата Кристобал Лопез упутио својој „драгој хришћанској браћи и сестрама“  и понавља најаву Прес службе Свете столице да ће папа Фрања посетити Мароко од 30. до 31. марта 2019. године. Надбискуп Лопез наглашава да, нажалост, многи хришћани и Марока емигрирају у Европу.

Он се присећа посете папе Јована Павла II 1985. године, и додаје  да је она „још живо“ у сећању и, како истиче, донела је „велику наду, љубав и благослове“ народу и Католичкој Цркви у Мароку.

„Мисија Папе“, наставља надбискуп Лопез, „охрабрује  нашу веру“. Он каже да Папа жели да „нас упозна, да уђе у наш живот, охрабри нас, моли се с нама и благослови нас“. Он објашњава и да Папа жели да сретне Мароканце и њихове власти, „посебно Његово Краљевско Височанство Краља, у духу међуверског исламско-хришћанског дијалога“, који обојица желе да унапреде.

Надбискуп изражава жељу хришћана да ојачају међусобно заједништво и заједништво с људима других религија у Мароку, изјавивши да ће „Папина посета бити предивна прилика да се изрази и живи нашe заједништво с Бискупом Рима“ и, напослетку, кроз њега, каже Надбискуп, „са универзалном Црквом“.

Коначно, надбискуп рабатски  Кристобал Лопез  позива хришћане да се отворе тако што ће прићи Папи, који „долази издалека да би се сусрео с нама“.

Извор: Ватикан њуз (са енглеског Инфо служба СПЦ)