Папа ће посетити Немачку

Немачка канцеларка  Ангела Меркел похвалила је Заједницу Св. Еђидија као „људе храбре за мир“.

Ватикан је потврдио да је папа Фрања примио позив немачке канцеларке Ангеле Маркел да посети Немачку. Ово је изјавио портпарол Ватикана Фредерико Ломбарди. „Госпођа Меркел се у суботу састала са Папом на 40-минутни разговор у Ватикану.“ Лист „Велт ам Зонтаг“ је потврдио да је немачка канцеларка позвала Папу у Немачки.

После пријема код Папе, гђа Меркел је у суботу посетила католички манастир Св. Еђидија, где је разговор са његовим предстојатељем Андреом Рикардијем трајао дуже од једног сата. У средишту пажње био је рад ове Заједнице на миру, допринос Европе осигурању мира и питање интегрисања досељених „нових Европејаца“ на југу овог континента.

Председник Заједнице Св. Еђидија Марко Импаљацо истакао је у свом говору да људи чезну за миром. „За нас Европејце је мир темељ нашег јединства. Наиме, кроз ратове смо толико пропатили и много смо невоља нанели једни другима. Из овога разлога ми се ангажујемо као Европејци и као хришћани на изградњи мира,“ рекао је он. Госпођа Меркел је са своје стране похвалила овај манастир и његове чланове „као људе храбре за мир“. Мир није нешто што се само по себи подразумева, потребни су смелост и снага да се човек ангажује на миру“. У овом погледу је Заједница Св. Еђидија блистави пример за залагање Европске уније за мир у свету: „У овом тренутку мислим на оне многе гестове помирења које сте у својим могућностима обавили и на мостове које сте подигли.“

Извор: Катпрес (Радомир Ракић)