Папа ће се у Виљнусу помолити и за јеврејске жртве

Током своје предстојеће посете балтичким земљама Папа ће се помолити за жртве холокауста пред спомеником жртвама јеврејског гетоа у литванској престоници Виљнусу 23. септембра 2018.г.

Универзитет у Виљнусу (Вилна), основан 1579, ствара климу толеранције, па је прошлих векова  пружао уточиште прогнаним Јеврејима из средње Европе и постао је центар јеврејске културе. Отуда је назван „северни Јерусалим“.

Око 1900. године у литванској престоници Вилни живело је око 40% јеврејског становништва наспрам 2% Литванаца. У Другом светском рату Јевреји су или избегли или били побијени.

После кратког задржавања у некадашњем јеврејском гетоу, папа Фрања ће посетити Музеј опсаде и ослободилачке борбе, као и „Музеј жртава геноцида“ у Вилни. Овде ће се Папа помолити за јеврејске жртве.

Како смо обавестили, Папа ће посетити све три балтичке земље од 22. до 25. септембра 2018.г.  Мото Папине посете у Литванији гласи „Исус Христос, нада наша“. Путовање у Летонији стоји под темом „Покажи се као мајка“. У Естонији је мотив „Пробуди се, срце моје“, што су почетне речи познате народне песме естонског композитора Кирила Крека (1889-1963).

Извор: Катпрес (са енглеског Инфо служба СПЦ)