Папа ће у Аушвицу сусрести 10 преживелих

Приликом посете некадашњем нацистичком логору Папа неће одржати говор.

Ватикан 20. 07. 2016 – Папа Фрања ће се у некадашњем логору смрти сусрести са неколико преживелих. Осим тога предвиђен је разговор са 25 спасилаца Јевреја које је јерусалимски Јад Вашем почаствовао звањем „праведни међу народима“.

Папа Фрања ће најпре 29. јула посетити Аушвиц, а у наставку и 3 километра удаљени логор Биркенау. У највећем нацистичком логору смрти убијено је укупно око 1.1 милиона људи од којих 1 милион Јевреја. Повод Папине посете Пољској је 31.  Светски дан младих који се одржава 26-31. јула у Кракову. Како је саопштено у Ватикану, Папа по својој жељи неће одржати говор у логору. Ово је он наговестио већ крајем јуна после свог повратка из Јерменије. Папа Јован Павле II је 1979. г. одржао у Аушвицу мису и на њој проповедао. Такође је и Бенедикт XVI држао говор 2006. године. Као и његови претходници, Папа ће се помолити у ћелији Св. Максимилијана Колбе који је 1941. године отишао у смрт уместо једног оца породице.

Иначе, Папа ће ступити пешке у логор кроз капију изнад које пише „Рад ослобађа“. У Биркенау један рабин ће у присуству Папе прочитати псалам 130. на јеврејском. А у наставку ће исте стихове читати један пољски свештеник у чијој парохији су Немци погубили једну католичку породицу која је скривала Јевреје.

Извор: Катпрес