Папа у Барију: Нека Блиски исток буде ковчег мира, а не рата

По завршетку сусрета иза затворених врата с предстојатељима Католичке, православних и оријентгалних Цркава у Барију, папа Фрања се обратио присутним верницима на тргу пред базиликом светог Николе, упозоривши притом да се не може говорити о миру док се потајно води трка у наоружању

Видимо Блиски исток у невољи због насиља и егоизма, но данас, успркос свему, не постоји истинска алтернатива миру – истакао је папа Фрања у свом говору на тргу пред базиликом светог Николе након разговора иза затворених врата с предстојатељима  и представницима хришћанских Цркви и заједница на Блиском истоку, закључујући тиме екуменски молитвени сусрет у Барију. Примирја која јемче зидови и показивање моћи не воде према миру, већ то чини само стварна жеља да се слуша и ступи у дијалог – нагласио је Папа, напомињући како је кључно да они на високим положајима моћи коначно и одлучно изаберу да раде за истински мир, а не само за своје интересе.

Сиромашни су главне жртве рата

Нека  неколицина престане да се окористи страдањима многих! Нека се оконча превласт полуистина над надом народа! Нека  престане да се Блиски исток користи за изговоре који немају никакве везе с Блиским истоком! – упозорио је Свети Отац додајући потом како је рат пошаст која трагично погађа то љубљено подручје. Сиромашни су главне жртве рата – казао је папа Фрања усмеравајући пажњу према ратом погођеној Сирији. Рат је кћи моћи и сиромаштва, а надвладава се одбацивањем жеђи за надмоћи и искорењивањем сиромаштва,  објаснио је Папа.

Фундаментализам и фанатизам подстичу сукобе

Напоменуо је да су многе сукобе такође изазвали облици фундаментализма и фанатизма који су, под маском религије, заправо хулили Божје име, које је мир, те су прогонили брата који је одувек живео до њега. Оружје увек подстиче насиље, казао је предстојатељ Римокатоличке Цркве и нагласио: Не може се говорити о миру док се потајно води трка у наоружању. То је најозбиљнија одговорност која је на савести нација, посебно најмоћнијих.

Не заборавити лекције из прошлости

Немојмо заборавити прошло столеће, упозорио је папа Фрања и наставио: Немојмо заборавити лекције из Хирошиме и Нагасакија. Немојмо претворити Блиски исток, где се појавила Реч мира, у мрачна пространства тишине. Окончајмо тврдоглаво противљење и жеђ за зарадом која крадомице искориштава нафтна и плинска поља не обазирући се на наш заједнички дом, као и на чињеницу да сада енергетско тржиште диктира закон саживота међу народима! – рекао је Папа и позвао: Нека се свака заједница заштити, а не само већина. Нека се отвори пут према праву на заједничко грађанство, као пут за обновљену будућност. Хришћани јесу, и требало би да буду, пуноправни грађани који уживају једнака права – напоменуо је Папа.

Јерусалим: свети град за хриршћане, Јеврејеи муслимане

С дубоком тугом, али са сталном надом, усмеравамо свој поглед према Јерусалиму, граду за све народе, јединственом и светом граду за хриршћане, Јевреје и муслимане широм света, казао је папа Фрања и наставио: То је град чији идентитет и послање треба чувати од разних спорова и напетости и чији статус кво треба поштовати као што је одлучила међународна заједница и као што су увек изнова тражиле хришћанске заједнице у Светој земљи. Само ће договорено решење између Израелаца и Палестинаца, које одлучно жели и негује међународна заједница, моћи довести до стабилног и трајног мира и јемчити саживот двеју држава за два народа, објаснио је Папа.

Блиски исток као ковчег мира, а не рата

Нада има лице деце, истакао је Папа у Барију. Већ годинама на Блиском истоку застрашујући број младих оплакују насилне смрти у својим породицама и гледају како се њиховој отаџбини прети, а често им је једина перспектива бег. То је смрт наде. Превише је деце провело већину свог живота гледајући рушевине уместо школе, слушајући заглушујуће експлозије бомби, а не радосну грају игралишта. Нека човечанство чује вапај деце, позвао је папа Фрања и закључио: Нека Блиски исток престане бити ковчег рата који се протеже на континенте, те нека постане ковчег мира који прихвата различите народе и вероисповести.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)