Папа у Болоњи посетио мигранте

Папа Фрања je започео кампању у циљу да Европа отвори своја врата мигрантима, посетивши у недељу центар за мигранте у северној Италији, преломивши хлеб са избеглицама и инсистирајући на томе да политичари раде за најмаргинализоване људе, а не за посебне интересе.

Током напорног дана у Болоњи Фрања је провео један сат на састанку са стотинама миграната поздравивши их једног по једног. У његовој организацији одржан је ручак са лазањом и ћурком за азиланте и затворенике у болоњској базилици.

Фрања, који је и сам син италијанских миграната из Аргентине, затражио је од европских земаља да отворе хуманитарне коридоре да би пустили избеглице брже унутра. И тражио је од локалних лидера да интегришу мигранте у њихове заједнице.

На његовом првом заустављању у Цезени Фрања је говорио хиљадама верника на главном тргу о важности „пјаце“ у животу једног града, месту где људи свих боја заједно долазе и деле осећај заједнице.

„Ова пјаца, као и све друге пјаце у Италији, призива потребу за добром политиком у животу заједнице, не она која служи индивидуалним амбицијама или моћним фракцијама или интересима,“ рекао је он.

Фрања је такође похвалио Болоњу као историјски центар науке и културе, истакавши да је њен универзитет најдужи у континуитету универзитет који функционише на Западу. Поручио је студентима да имају културу, наду и мир – и додао да недавни популистички и националистички покрети у Европи прете том миру.

Извор: The Washington Post (превод – Информативна служба СПЦ)