Папа у Ирској: Породице могу помоћи да се оствари Божји сан

Породице могу помоћи да се оствари Божји сан, истакао је папа Фрања за време синоћњег фестивала породице на стадиону у Дублину. Обраћајући се присутнима, Папа је споменути догађај описао као породично славље захвалности Богу за оно што јесмо: једна породица у Христу која је распршена широм света. Бог жели да свака породица буде светионик радости Његове љубави у нашем свету. Сви смо ми позвани да у породици пронађемо испуњење у љубави, казао је он напомињући да нико није рекао да ће то бити лако.

Папа је затим предложио три речи као противотров за напетости које могу настати унутар породице: “опрости”, “молим” и “хвала”. Не постоји савршена породица, подсетио је папа Фрања, додајући да без милости праштања породице могу оболети и постепено се распасти. С друге пак стране, малена и једноставна дела праштања, која се свакодневно обнављају, представљају темељ на којем се гради чврсти хришћански породични живот.

Реагирајући на сведочанство једне породице из Индије, Папа је говорио о позитивном кориштењу друштвених мрежа као начину да изграђујемо мрежу пријатељстава, солидарности и међусобне подршке. Друштвени медији могу бити корисни ако се користе умерено и разборито. Но Папа је упозорио на претерано коришћење друштвених медија, које нас може заробити у виртуалну стварност која нас изолује од самих односа који нас изазивају да растемо како бисмо постигли свој пуни потенцијал у заједништву с другима.

Папа Фрања је напоменуо да су породице које су уједињене молитвом у стању потпомагати друге породице које живе у изазовним и тешким ситуацијама. Папа је истакао да је љубав Христова та која обнавља све ствари, те да омогућује брак и супружничку љубав који су обележени верношћу, неразрешивошћу, јединством и отвореношћу према животу.

Предстојатељ Римокатоличлке Цркве је потом захвалио једној другој породице с десетеро деце на њиховом сведочанству љубави и вере. Супружници су у међусобном самодавању способни постати “једно тело” и отворити своја срца онима којима је потребна љубав, нарочито усамљенима, напуштенима, слабима и рањивима које тако често одстрањује наша култура одбацивања.

Обраћајући се пак старијој генерацији, Папа је рекао да друштво које не цени дедове и баке нема будућности, јер нас они уче значењу супружничке и родитељске љубави. Из тог је разлога велика грешка не питати старије за њихово искуство или сматрати да је разговор с њима траћење времена, казао је папа Фрања.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)