Папа: У исповедаоници сам схватио драму побачаја

Разговарајући с новинарима на повратку из Панаме, папа Фрања се, осим на побачај, међу осталим, осврнуо на стање у Венецуели, за коју тражи да се пронађе мирно решење. Што се пак тиче састанка о заштити малолетника, који ће се одржати у фебруару у Ватикану, Папа је рекао да је важно да постанемо свесни те драме и да имамо тачно одређена правила, јер, како је рекао, бискупи треба да знају шта да чине. Разговор је с новинарима трајао 50-ак минута.

За потпуно схватање драме побачаја треба бити у исповедаоници и помоћи женама да се помире с нерођеним дететом. Што се, пак тиче сусрета с председницима бискупских конференција о заштити малолетника, који ће се одржати у фебруару, Папа је рекао је важно да сви постану свесни да је реч о дечаку или девојчици који су жртве злостављања, како би могли стати на страну оних који су претрпели то страшно насиље.

На питање једнога новинара о великом броју малолетничких трудноћа, проблему раширеном у целој Средњој Америци, папа Фрања је истакнуо потребу за сексуалним васпитањем у школама, које мора бити објективно, без идеолошке колонизације. Бог је човеку дао дар љубави, а ако га неко искоришћава да би зарадио новац или искористио другога, то постаје проблем – рекао је Папа.

Разлоге за удаљавање од Цркве великог броја младих папа Фрања, осим у личним разлозима, види у недовољном сведочењу хришћана, свештеникā, бискупā. То се догађа ако неки пастир своју службу обавља попут предузетника или организатора пасторског плана, ако није близу народу, и не даје свједочанство пастира. Пастир треба да је уз народ. Треба ићи испред народа и показивати му пут. Треба бити у народу како би осетио мирис људи и схватио што осећају, шта им је потребно. Али, ако пастир не живи са заносом, људи се осећају напуштени или осећају одређени презир.

На питање постоји ли могућност да допусти ожењеним мушкарцима да постану свештеници у Католичкој Цркви латинскога обреда, Папа је казао да лично мисли да је целибат дар за Цркву, те се стога не слаже да он буде опционалан. Пастир треба да мисли на вјернике, истакао је Папа.

Извор: Ватикан Њуз (са енглеског Инфо служба СПЦ)