Папа позива на заједничко ангажовање око правичности

„Моћ и новац – Друштвена праведност према Бергољу“ наслов је нове књиге талијанског новинара Мичелеа Занзучија који тренутно живи у Либану, а која излази данас, 12. априла ове године у издању талијанске издавачке куће „Чита Нуова“. Предговор је пак написао сâм папа Фрањо, у којем критикује друштвене неправде данашњице и позива на заједничко ангажовање око правичности.

Јеванђеље није утопија него стварна нада, па и за државу, написао је, између осталог, Папа: „Бог никад не препушта своја створења немилости зла. Управо супротно, позива их да се никад не уморе сарађивати са свима за опште добро. Никад не смемо престати веровати да уз Божју помоћ и заједно можемо побољшати овај наш свет и поновно оживети наду која је можда најдрагоценија врлина у данашњем свету,“ напоменуо је папа Фрања у предговору. Важно му је да људи данашњег доба постану свесни тежине проблема. Из тог је разлога захвалан што је Занзучи издао такву једну књигу. Папа је изнад свега похвалио сажетак својих мисли о власти, управљању и финансијском свету који је припремио италијански новинар.

У својој књизи Занзучи промишља о Папиним речима које се тичу тема попут богатства и сиромаштва, праведности, старању и односу према твари. Реч је о упозорењу Предстојатеља Римокатоличке Цркве да се не може наставити садашњим путом, но Папи је, у духу Јеванђеља, стало и до тога да никад не изгубимо наду. У том је контексту италијански новинар парафразирао папу Фрању: Многи су проблеми такође изазов који скрива нешто позитивно.

Извор. Радио Ватикан (са енглеског Инфо служба СПЦ)